Przepis kulinarny
Makaron z brokułami i kalafiorem Autor: Kasiulka   Data: 18.06.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=12129
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4-5 ? zł średni 30 min. ?

Składniki:

500 g makaronu (świderki, casarecce, kokardki), 1/2 główki kalafiora (lub opakowanie mrożonego), 1/2 główki brokuła (lub jw.), 1 op. anchois, 2 ząbki czosnku, 2 dojrzałe pomidory, łyżka siekanej bazylii (świeżej), 3-4 łyżki bułki tartej, łyżka masła, oliwa z oliwek

Jak przyrządzić?

Do gotującej się, osolonej wody wrzucamy kalafior i brokuły (w małych kawałkach). Gdy woda ponownie się zagotuje, dorzucamy makaron i gotujemy wg czasu na opakowaniu. Odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy anchois oraz drobno posiekany czosnek. Smażymy, aż filety się rozpadną. Dodajemy do garnka z makaronem. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło z dwiema łyżkami oliwy, wsypujemy tartą bułkę, podsmażamy krótko i również dodajemy do makaronu. Pomidory kroimy w kosteczkę, dodajemy do makaronu. Garnek stawiamy na gazie i chwilę podgrzewając, wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy bazylię. Smacznego :)

« Powrót