Przepis kulinarny
Makaron tagliatelle w sosie śmietankowym Autor: dżigit   Data: 19.06.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=12141
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 ? zł średni 25 min. kaloryczne, że ho ho

Składniki:

Makaron tagliatelle na 4 osoby (może być mieszany zielony i zwykły), 1 cebula, 10 dag boczku wędzonego, kilka dużych pieczarek, kilka suszonych pomidorów, kilkanaście czarnych oliwek, 1 szklanka wysokoprocentowej śmietany (30%), pół szklanki startego parmezanu, liście świeżej szałwii, posiekana natka pietruszki (tak około półtorej łyżki), masło, świeżo mielony pieprz, sól.

Jak przyrządzić?

Przepis ten jest kolejną wariacją na temat makaronów w sosie śmietankowym tym razem bardzo bogatą w składniki i smaki (oraz mnóstwo kalorii), ale równie dobrą jak proste danie. Na dużej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy boczek, posiekaną cebulę, potem pieczarki. Całość zalewamy śmietaną i gotujemy na średnim ogniu około trzech minut, dodajemy pokrojone suszone pomidory i porwane liście szałwii. Następnie dodajemy ugotowane tagliatelle (pamiętajmy: al dente), posypujemy częścią parmezanu, pieprzymy i solimy, mieszamy. Na koniec dodajemy oliwki, posypujemy resztą parmezanu oraz pietruszką.

Potrzebne przybory:

patelnia i garnek

Jak podawać?

W pięknym dużym, głębokim, białym talerzu z lampką czerwonego wytrawnego wina.

Uwagi:

Żeby makaron nie wypił nam sosu, najpierw go zahartujcie w zimnej wodzie oraz nie trzymajcie za długo na patelni z sosem. Jako że uwielbiam oliwki i parmezan, dodaję te składniki jeszcze do potrawy już na talerzu. Potrawę ogólnie robi się bardzo szybko, tak po włosku, "na dużym ogniu i szybko". Nie starajcie się dusić pieczarek, one mają być takie półsurowe.

Czas przygotowania:

Makaron ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oleju, tak by był lekko twardy. Mój kolega Włoch uczył mnie, że gdy makaron rzucony na sufit zaczyna się do niego przyklejać, tzn., że już jest dobry.

« Powrót