Przepis kulinarny
Sos czosnkowy Autor: gotujący   Data: 02.11.2002
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=122
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 5 min. ?

Składniki:

- 3-4 ząbki czosnku, - 3 łyżki oliwy "extra virgin", - 1 łyżka oleju (najlepiej owocowego np. winogronowy), - łyżka octu winnego, - płaska łyżeczka cukru, - szczypta soli.

Jak przyrządzić?

Do naczynia wlać oliwę, olej i dodać wyciśnięty czosnek. Następnie dodać ocet, cukier oraz sól. Sos powinien się przegryzać co najmniej pół godzinki. Nie trzeba go wstawiać do lodówki.

Potrzebne przybory:

Wyciskarka do czosnku, łyżki: duża i mała oraz miseczka :P

Jak podawać?

Osobiście używam sosu do sałaty lodowej. Lecz pasuje on również do pomidorów, ogórków papryki itp. Czasami marynuję w nim kurczaka. :) Bez octu nadaje się też do grzanek czosnkowych :) Smacznego!

Uwagi:

W zależności od octu sos może być za ostry. Wtedy należy dodać odrobinę więcej oliwy i cukru.

« Powrót