Przepis kulinarny
Zapiekanka makaronowa z mięsem Autor: kama   Data: 27.06.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=12322
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
ok. 6 ok. 20 zł średni 110 min. bardzo wysoka

Składniki:

1 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego), 1 duża lub 2 małe puszki pomidorów, 1 średnia cebula, 30 dag sera żółtego, 4-5 łyżek oleju, paczka makaronu (40 dag), 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, pół kubka mleka, zioła prowansalskie, sól

Jak przyrządzić?

Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną drobno cebulę i czekamy, aż się zeszkli. Następnie wrzucamy mięso mielone. Smażymy ok. 1 godz. na niezbyt dużym ogniu. Gdy mięso jest już dobre, wrzucamy pomidory z puszki i ew. doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi. Smażymy jeszcze ok. 5 min. Gotujemy makaron i odcedzamy go. W czasie kiedy makaron się gotuje, robimy sos beszamelowy: na patelni topimy masło, a kiedy jest już gotowe, dodajemy mąkę. Mieszamy i podgrzewamy ok. 2 min na małym ogniu. Następnie dolewamy mleko i mieszamy, aż usyskamy jednolitą konsystencję. Dodajemy trochę soli. Kiedy wszystko jest już gotowe, nakładamy warstwami do naczynia żaroodpornego na przemian: makaron, mięso mielone, posypujemy startym serem żółtym, polewamy sosem beszamelowym. Wstawiamy do piekarnika na ok. 25-30 min i pieczemy w temp. 100-120 st. C.

Potrzebne przybory:

naczynie żaroodporne, 2 patelnie (do mięsa i sosu), garnek na makaron, cedzak, łyżki

Jak podawać?

Kiedy zapiekanka jest dla nas za mało ostra, możemy ją polać keczupem pikantnym.

Uwagi:

Naczynie żaroodporne powinno być w miarę duże. Gdy jest małe, dajemy połowę mięsa, pomidorów i makaronu. Danie jest bardzo sycące ze względu na makaron i chyba nie można go zjeść bardzo duzo, choć niektórzy potrafią.

Czas przygotowania:

Taki długi czas przygotowania, ponieważ samo mięso się gotuje godzinę, ale wg mnie warto poczekać;)

« Powrót