Przepis kulinarny
Dyniowe kopytka Autor:   Data: 18.10.2011
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/dyniowe-kopytka-o_1236
Dynia należy do warzyw niskokalorycznych, jest pomocna w dietach odchudzających. Kopytka dyniowe to zdrowsza wersja tego znanego dania, polecana szczególnie dzieciom. Kopytka możemy podawać polane masłem z bułką tartą, posypane serem lub na słodko ze śmietanką zmiksowaną ze świeżymi owocami.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 15 zł średni 45 min. średnia

Składniki:

pół kg ziemniaków,
40 dag miąższu z dyni,
jajko,
szklanka mąki,
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
sól,
pieprz,
1/4 kostki masła,
łyżka bułki tartej,
łyżka parmezanu.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki ugotować w mundurkach.

Z dyni wyciąć sam miąższ i ugotować w niewielkiej ilości wody.

Następnie odcedzić i zmiksować.

Ziemniaki obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę lub przepuścić przez maszynkę.

Ziemniaki połączyć z dynią, dodać jajko, mąkę, gałkę muszkatołową, przyprawić solą i pieprzem.

Z ciasta uformować wałek, pokroić na 2 cm odcinki i każdą część lekko rozpłaszczyć.

Gotować w lekko osolonej wodzie.

Masło rozpuścić na patelni, dodać bułkę tartą i smażyć aż bułka nabierze złotego koloru. Kopytka układać na talerzu, polać masłem z bułką tartą i posypać parmezanem.

« Powrót