Przepis kulinarny
Ciasto ze śliwkami Autor:   Data: 28.10.2011
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/ciasto-ze-sliwkami-o_1243
Moi domownicy za najlepsze wśród ciast uważają ciasta owocowe, bo są idealnie wilgotne, nie za słodkie i rozpływają się w ustach. W moim domu króluje więc ciasto ze śliwkami. Sezon na śliwki chyli się ku końcowi, ale jeszcze pojawiają się w sklepach lub na bazarach. Jeżeli sprawi nam trudność zdobycie świeżych śliwek, zawsze możemy zastąpić je mrożonymi. My pieczemy to ciasto przez cały rok. Oczywiście najpyszniejsze jest z węgierkami.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 20 zł średni 60 min. wysoka

Składniki:

1 kg śliwek,
1,5 szklanki mąki,
¾ szklanki cukru,
4 jaja,
½ szklanki oleju,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier puder do posypania,
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.

Jak przyrządzić?

Jajka i cukier ubić w mikserze do białości, stopniowo wlewać olej nie przerywając miksowania.

Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Wszystkie składniki jeszcze trochę miksować.

Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto.

Ze śliwek usunąć pestki.

Układać je ciasno na cieście, skórką do dołu.

Piec w piekarniku w 180 stopniach około 50 minut.

Po upieczeni ciasto posypać cukrem pudrem.

« Powrót