Przepis kulinarny
Krewetki w sosie bazyliowym Autor:   Data: 09.11.2011
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/krewetki-w-sosie-bazyliowym-o_1249
Kiedy obiad staje się posiłkiem wieczornym, o co nie trudno w listopadzie, odrobina luksusu może nastroić nas pozytywnie do zmarzniętego świata. Płomyki świec i miłe doznania kulinarne warte są wysokiej ceny składników. Bazylia już nie taka tania a krewetki jakoś nigdy nie mają sezonowych cen. Jednak niecodzienne smaki warte są swej ceny.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2 25 zł średni 20 min. średnia

Składniki:

12 krewetek królewskich lub 20 krewetek tygrysich,
¾ szklanki bulionu rybnego,
¾ szklanki białego wina wytrawnego,
¾ szklanki śmietany 30%,
2 łyżki masła,
1 cebula,
¼ pęczka bazylii,
sól.

Jak przyrządzić?

Na patelni rozgrzewamy masło.

Szklimy na nim cebulę i zalewamy winem.

Po 5 minutach duszenia odstawiamy.

Do garnka wlewamy bulion rybny gotowy lub przyrządzony z włoszczyzny i okrawków rybnych, byle nie łososiowych.

Dodajemy cebulę z winem, mieszamy.

Krewetki płuczemy, solimy i wrzucamy do gotującego się wywaru.

Zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek.

Nie doprowadzamy do wrzenia.

Po ok. 3 minutach odcedzamy krewetki i odkładamy przykryte, by wolniej stygły.

Wywar odkrywamy i gotujemy ok. 10 minut redukując jego objętość o połowę.

Dodajemy śmietanę i gotujemy do zgęstnienia na wolnym ogniu cały czas mieszając.

Bazylię siekamy i dodajemy do sosu. Krewetki podajemy polane sosem i z pieczywem.

« Powrót