Przepis kulinarny
Kolokithokeftedes (greckie placuszki z cukinii) Autor: KASIA   Data: 01.07.2003
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1275
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
3-4 porcje ? zł średni 35 min. średnio

Składniki:

- cukinia (ok. 300 g), - jajko, - łyżka posiekanej natki pietruszki, - 2 łyżki tartego żółtego sera, - 3 łyżki bułki tartej, - olej do głębokiego smażenia, - sól, - pieprz, - mięta (niekoniecznie).

Jak przyrządzić?

Umytą cukinię ze skórką zetrzeć na tarce o grubuch oczkach (popularne łezki). Posolić, dobrze wymieszać i przełożyć na siteczko, żeby ładnie puściła sok, a następnie bardzo dobrze odcisnąć. Wymieszać dokładnie cukinię z rozkłóconym jajkiem, żółtym serem, , szczyptą soli, pieprzu, kruszonej mięty (niekoniecznie) i bułką tartą. Łyżką kłaść na gorący olej, formując zgrabne placuszki i smażyć z obu stron na ładny, złocisty kolor. Mięta może być ta z herbatki ekspresowej Herbapolu, sprawdza się znakomicie.

Jak podawać?

Najlepiej na ciepło, zaraz po usmażeniu, choć i zimne są równie smaczne. Moja siostra je pałaszuje z ketchupem, ja natomiast wolę bez dodatków- specyficzny smak nie jest wtedy niczym przytłumiony.

« Powrót