Przepis kulinarny
Kapusta na ostro - super Autor: Grzegorz   Data: 25.08.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=12945
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 10 zł średni 30 min. niska

Składniki:

1/2 kg cebuli, 1/2 kg kapusty kiszonej, 2 szklanki białego wina, olej do smażenia, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka kminku, 1 ząbek czosnku, olej do smażenia.

Jak przyrządzić?

Cebulę pokroić, dodać paprykę, czosnek, lekko zeszklić na patelni - odstawić. Kapustę pokroić (żeby się nie ciągnęła jak spaghetti), przepłukać (żeby nie była zbyt kwaśna), dodać kminek, 1 szklankę wina, podgotować ok. 15-20 min. Dodać cebulę, resztę wina, wymieszać i poddusić 10-15 min. Palce lizać.

Jak podawać?

Na ciepło jest najlepsza. Ale jesli ktoś lubi zimny bigos, na zimno też jest super.

Uwagi:

Nie przesadzić z papryką - będzie zbyt gorzkie lub zbyt ostre. Ja wszystko robię x 2 - wyjdzie cały garnek. Kminek cały, a nie mielony. Ja daję więcej czosnku. Wino - Sofia półwytrawna - wlewam butelkę (0,7 l - 6,50 zł), podlewając podczas duszenia. Można dodać mięso - dowolna kompozycja.

« Powrót