Przepis kulinarny
9 warzyw Autor: mała Ju   Data: 27.08.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=12956
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
5 ? zł średni 60 min. niska

Składniki:

2 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, 2 średnie marchewki po 1 zielonej i czerwonej papryce, 1 średni bakłażan, 1 cukinia, 1 brokuł, 3 duże pomidory, 2-3 gałązki selera naciowego. Przyprawy: sól, pieprz, kostka rosołowa, bazylia, papryka słodka.

Jak przyrządzić?

Wszystkie warzywa umyć. Obrać marchew, pomidory sparzyć i obrać. Brokuł obgotować, żeby nadal był trochę twardy. Wyjąć na półmisek i odstawić. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na sporej patelni. Dodać wyciśnięty czosnek oraz pokrojoną marchew, paprykę i seler naciowy. Wszystko podsmażyć i udusić. Dodać rozpuszczoną w szklance gorącej wody kostkę rosołową. Gotować na wolnym ogniu 5 min. Dodać pomidory pokrojone w cząstki i przyprawy do smaku. W tym czasie na drugiej patelni obsmażyć na oleju pokrojony w kostkę bakłażan i cukinię (nie obierać ze skórki ani niczego nie wydrążać - no chyba, że ktoś tak lubi). Kiedy będą miękkie, dodać do warzyw na pierwszej patelni (w tym momencie jest tego tyle, że można przełożyć do dużego garnka). Dusić, aż warzywa będą miękkie. 5 minut przed końcem gotowania dodać brokuły.

Potrzebne przybory:

dwie patelnie i duży garnek

Jak podawać?

Można podawać jak kto lubi - z makaronem, ryżem, kuskusem lub kaszą jęczmienną. Pycha na letnie dni!

Czas przygotowania:

Podany czas dotyczy wszystkiego, najwięcej czasu schodzi na krojenie.

« Powrót