Przepis kulinarny
Sałatka ryżowa z czosnkiem i ananasem Autor: Niunia   Data: 30.08.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=12989
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
średni min. średnia

Składniki:

2 torebki ryżu, 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka curry, 6 plastrów ananasa z puszki, 1 żółta papryka, puszka kukurydzy. Sos: 6 łyżek majonezu, 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczka curry, sok z połowy cytryny, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz

Jak przyrządzić?

Ryż ugotować, wystudzić, dodać łyżkę oleju, żeby się nie kleił. Ananas i paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać do ryżu. Kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do pozostałych składników. Sos: wszystkie składniki wymieszać, czosnek przecisnąć przez praskę, doprawić solą i pieprzem. Dodać sos do sałatki. Odstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin.

Uwagi:

Nie próbować przed upływem czasu, bo wszystko się musi "przegryźć".

« Powrót