Przepis kulinarny
Bazylia i pomidory Autor: Ko   Data: 07.07.2003
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1303
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2 porcje 6 zł średni 20 min. średnio dużo

Składniki:

- 4 lub 5 średniej wielkości pomidory, - ser FETA, - świeża bazylia (może być też suszona), - ząbek czosnku, - oliwa z oliwek (niekoniecznie).

Jak przyrządzić?

Pomidory kroimy wedle uznania np. w kostkę i ładujemy do salaterki. Połowę sera FETA kroimy w kostkę i do salaterki. Bazylię siekamy i obficie ładujemy do salaterki(tak samo robimy z suszoną bazylią, ale bez siekania). Na koniec wyciskamy lub siekamy ząbek czosnku i dodajemy do całości(zostawiamy na jakieś 10 min coby wszystko przesiąkło odrobinę czosnkiem). Całość można polać oliwą z oliwek, ale bez tego też jest smaczne.

Uwagi:

Można też dodać oliwki zielone, pokrojony w kostkę ogórek gruntowy, algo nawet dwa(wedle uznania), pół czerwonej papryki (albo ćwierć). Wychodzi nieco drożej ale warto spróbować. Aha, i nie oszczędzamy bazylii, musi być jej sporo.

« Powrót