Przepis kulinarny
Cannelloni wypasione Autor: retsyM   Data: 13.09.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=13087
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni ? min. ?

Składniki:

Duże opakowanie cannelloni, 15 dag sera w plastrach. Farsz: 4 papryki, 4 marchewki, 3 pietruszki, mały seler, 60 dag sparzonych i obranych ze skóry pomidorów, 4 ząbki czosnku, 4 cebule, 60 dag mięsa mielonego, sól, pieprz, oregano, bazylia, 2 kostki rosołowe, chili. Sos: 5 łyżek masła, 5 łyżek mąki, 350 ml mleka, 2 łyżki przecieru pomidorowego, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Jak przyrządzić?

Farsz: Zmielone warzywa dusić w 100 ml rosołu z 2 kostek. Dodać podsmażone mięso i pomidory. Przyprawić. Gotować do odparowania płynu (nabrania odpowiegnio gęstej konsystencji farszu), ewentualnie po 40 min gotowania przecedzić przez sitko. Sos: do roztopionego masła dodać mąkę i dokładnie wymieszać, nie zdejmując z ognia. Powoli wlewać mleko, ciągle mieszając. Podgrzewać na wolnym ogniu, ciągle mieszając, do zgęstnienia sosu. Zdjąć z ognia, dodać przecier, sól, pieprz i obfitą ilość gałki muszkatołowej. Przygotowanie: dno naczynia żaroodpornego posmarować sosem. Cannelloni nadziane farszem wykładać warstwami. Każdą warstwę polewać sosem i wykładać serem. Piec w temp. 250 st. C do 25 min.

« Powrót