Przepis kulinarny
Cordon Bleu z warzywami Autor: Alienka   Data: 08.07.2003
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1310
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni ? min. ?

Składniki:

- 4 duze kotlety cielece, - sol, - pieprz, - 4 plastry sera typu ementaler, - 4 plastry gotowanej szynki, - 3 lyzki maki, - 2 jajka, - 120g maki, - 4 lyzki oleju, - 1 cytryna, - po 300g groszku i marchwi, - 2 lyzki masla.

Jak przyrządzić?

W kazdym kotelecie naciac kieszonke, mieso osuszyc, natrzec niewielka iloscia soli i pieprzu. Do kieszeni kazdego koteleta wlozyc po 1 plastrze szynki i sera, spiac wykalaczka. Kotelty obtoczyc w mace, rozmaconym jajku i bulce tartej. Rozgrzac olej na patelni. Kotlety smazyc z kazdej strony przez 5-6 minut. Oczyscic warzywa, marchew pokroic w cienkie plasterki, lacznie z groszkiem zblanszowac, odcedzic. Dodac maslo i delikatnie wymieszac.

Jak podawać?

Kotelty podawac z warzywami i ziemniakami.

Uwagi:

Jako nadzienia mozna uzyc surowej szynki, dojrzalej goudy lub mozzarelli, kaparow, ziol oraz smazonych grzybow.

« Powrót