Przepis kulinarny
Brokuły w sosie beszamelowym Autor: JOLA   Data: 26.09.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=13193
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
8 6 zł średni 35 min. średnia

Składniki:

1 brokuł, parę marchewek, masło, mleko, mąka, sól, pieprz, starty ser zółty oraz drobno posiekana czerwona papryka do posypania.

Jak przyrządzić?

Brokuł wraz z obranymi małymi marchewkami gotujemy na parze. Gdy będzą na wpół miękkie, przekładamy do żaroodpornego naczynia - pośrodku podzielone na kawałki części brokuła, po bokach marchewki. Na patelni sporządzamy sos: rozgrzać 1/4 kostki masła, do tego parę łyżek mąki pszennej - przesmażyć, nie rumienić. Tak powstałą zasmażkę rozprowadzić mlekiem, szybko mieszając, aby nie było grudek i zgęstniało do konstystencji gęstego sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozprowadzić na warzywach, posypać żółtym serem i posiekaną papryką. Zapiekać ok. 20 min w gorącym piekarniku, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Podawać w naczyniu, w którym zapiekaliśmy.

Potrzebne przybory:

szklane naczynie żaroodporne, garnek do gotowania na parze

Uwagi:

Bardzo dekoracyjna potrawa, podawać na gorąco. U mnie jest przebojem na wszystkich proszonych kolacjach.

Czas przygotowania:

15 minut gotowanie na parze, 20 minut zapiekanie.

« Powrót