Przepis kulinarny
Sałatka sos tatarski Autor: Kasia z Proszowic   Data: 04.10.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=13253
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni ? min. ?

Składniki:

1 litrowy słoik ogórków konserwowych, 1 litrowy słoik pieczarek marynowanych, 1 puszka groszku konserwowego, 12 jajek, 1 majonez Kielecki - 700 ml, 2 śmietany 18% Krasnystaw, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Pieczarki i ogórki kroimy w średniej wielkości kostkę i odkładamy na durszlak, gdzie muszą się odsączyć z zalewy. Jajka kroimy też w kostkę i mieszamy z groszkiem konserwowym, do tego dokładamy odsączone pieczarki i ogórki, wszystko razem mieszamy. W osobnej miseczce mieszamy majonez z 2 śmietanami, solą i pieprzem. Powstałym sosem zalewamy składniki sałatki i dokładnie mieszamy.

Potrzebne przybory:

deska, nóż, łyżka, durszlak, miska

Jak podawać?

Najlepiej smakuje z kanapkami z wędliną.

Uwagi:

Nie znam osoby, której nie smakuje mój wspaniały sos tatarski. Bardzo polecam.

« Powrót