Przepis kulinarny
Chipsy z okoni Autor: Oskar77   Data: 04.10.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=13256
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? zł średni ? min. średnia

Składniki:

ok. 20-40 małych okoni (takich do 12 cm), mąka, sól, olej do smażenia.

Jak przyrządzić?

Okonie lekko (niekoniecznie dokładnie) oskrabać, odciąć łby, wypatroszyć. Osolić dość solidnie i pozostawić na chwilę. Rozgrzać tłuszcz w głębszej patelni. Opanierować każdego okonia mąką i wrzucać do silnie nagrzanego oleju. Smażyć na złoty kolor ok. 6-8 min.

Potrzebne przybory:

patelnia, nóż, jakaś deska do oskrobania rybek:)

Jak podawać?

Najlepiej prosto z patelni. Ale na zimno wcale gorzej nie smakują.

Uwagi:

Małych okoni w sklepie rybnym ani żadnym innym nie kupimy, polecam zapytać w gospodarstwach rybackich, gdzie odławiane są przy spuszczaniu stawów, bo są traktowane jako "chwast" i wyrzucane. Cierpliwi mogą łowić na wędkę. Ja często łowię podrywką na rowach (odprowadzeniach wody ze stawów, często tam przebywają całymi ławicami). Kiedy robię imprezę, to robię ok. 100 takich smażonych okoni i wszystkie znikają w mgnieniu oka. Nawet dzieciak mój za nimi przepada, a zawsze to dużo zdrowsze niż chipsy ziemniaczane.

Czas przygotowania:

Czas smażenia jest krótki, najgorsza w tym wypadku jest obróbka wstępna. Dużo zabawy, ale naprawdę warto. Do piwa nie ma nic lepszego! Żadne tam paluszki i kurczaki solone. Ości nie trzeba wybierać w tak małych rybkach.

« Powrót