Przepis kulinarny
Bardzo szybka pizza Autor: matim   Data: 08.10.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=13278
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 50 min. ?

Składniki:

12 łyżek mleka, 6 łyżek suchych drożdży lub 50 g zwykłych, 75 g masła lub margaryny, 3 jaja, 600 g mąki, szczypta cukru, łyżeczka soli.

Jak przyrządzić?

Mleko podgrzać, dodać suche drożdże, cukier i wymieszać. Do roztopionego masła dodać wymieszane wcześniej drożdże, jaja, mąkę, sól i wyrobić na jednolitą masę. Ciasto wstawić do kuchenki mikrofalowej na 30 sekund, a później nie otwierając, pozostawić na 10 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wysmarowanej tłuszczem blasze (duża blacha z piekarnika) i w rozgrzanym piekarniku przepiec ok. 5 minut. Podpieczone ciasto posmarować keczupem lub jakimś sosem do pizzy (np. 1/2 szklanki keczupu, 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego, 4 ząbki czosnku), na to nałożyć dodatki i ser (wszystko według własnego pomysłu). Włożyć ponownie do piekarnika i piec, aż ser się dobrze roztopi.

Potrzebne przybory:

plastikowa miska

Uwagi:

Gdy stosujemy zwykłe drożdże, trzeba je pokruszyć, posypać 1/2 łyżeczki cukru i mieszać, aż powstanie ciekła masa. Później dodać połowę mleka i wstawić na 10 sekund do kuchenki mikrofalowej i nie otwierając, pozostawić do wyrośnięcia. Pozostałe mleko dodać do przestudzonego masła.

« Powrót