Przepis kulinarny
Makaronowa sałatka łososiowa Autor: Blanka   Data: 12.10.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=13315
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
3-4 ? zł średni 30 min. ?

Składniki:

Makaron muszelki/kolanka, 100-150 g wędzonego łososia, 2 duże/5 małych ogórków. Sos: mała śmietana (180 g), 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, koperek, pół cytryny.

Jak przyrządzić?

Makaron ugotować, odłożyć do ostygnięcia. W tym czasie ogórki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Łososia podzielić na małe kawałki i wymieszać z makaronem i ogórkami. Przełożyć do reprezentacyjnej michy i udekorować plasterkami cytryny i koperkiem (skropić cytryną można też). Zrobić sos: do śmietany dodać pieprz i sól (nie żałować) oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Sosem polewać dopiero pojedyncze porcje na talerzu. Koniec.

Potrzebne przybory:

Pamiętać o durszlaku, żeby się nie poparzyć:)

Uwagi:

Smacznego!

Czas przygotowania:

Czas gotowania różny w zależności od rodzaju makaronu.

« Powrót