Przepis kulinarny
Sałatka pychotka Autor: Gocha   Data: 22.10.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=13392
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 20 min. ?

Składniki:

Pół małej kapusty, 3 pomidory, 2 ogórki świeże, pęczek rzodkiewki, 3 ząbki czosnku, śmietana, majonez, musztarda ostra i łagodna, majeranek.

Jak przyrządzić?

Pokroić kapustę i nasolić ją, żeby puściła wodę, oczywiście nie dużo. Potem po odciśnięciu wody pokroić w małe kawałki pomidory, ogórki, rzodkiewkę. Do tego zrobić sos i polać całość i wymieszać. Sos: 3 ząbki czosnku drobno posiekać, dodać do tego 3 łyżki śmietany, 3 łyżki majonezu, 1 łyżeczkę musztardy ostrej i 1 łyżeczkę musztardy łagodnej. Wymieszać i oczywiście dla lepszego smaku dodać majeranek. Życzę smacznego!

Jak podawać?

Najlepiej smakuje, gdy podaje się ją z frytkami i mięsem gyros.

« Powrót