Przepis kulinarny
Aromat ziemniaków Autor: skulinkaa   Data: 23.10.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=13401
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 15 zł średni 60 min. wysoka

Składniki:

1 kg dużych ziemniaków, 20 dag mięsa mielonego, 20 dag wędzonego boczku, 30 dag pieczarek, 1 cebula, papryczka chili, koncentrat pomidorowy, oregano, vegeta, przyprawa do grilla, olej.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki obrać i pokroić w talarki grubości ok. 0,5 cm, obsypać vegetą i odstawić. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażać na gorącym tłuszczu, dodać do niego mięso mielone i pokrojoną w kostkę cebulę, posypać przyprawą do grilla - podsmażać ok. 7 min. Pieczarki pokroić w plasterki. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem układać kolejno po jednej warstwie: ziemniaki, pieczarki, mięso. Każdą warstwę posypywać delikatnie oregano i rozprowadzać po pół łyżeczki koncentratu. Na dolną warstwę posiekać trochę papryczki chili. Dusić pod przykryciem ok. 10 min, następnie podlać pół szklanki wody. Gdyby ziemniaki zaczęły od spodu przywierać, podlewać wodą. Dusić na małym ogniu, aż górna warstwa ziemniaków będzie miękka.

Potrzebne przybory:

patelnia, naczynie żaroodporne (lub rondel, głęboka patelnia - wtedy uważać, żeby ziemniaki nie przywarły)

Jak podawać?

Z maślanką:-)

Uwagi:

Pyszne!

« Powrót