Przepis kulinarny
Bliny tradycyjne Autor: Marta   Data: 24.10.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=13421
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
6 dużych 6-10 zł średni 180 min. średnia

Składniki:

250 g mąki gryczanej (jeśli ktoś takowej nie ma, wrzucamy kaszę gryczaną do młynka do kawy i mielemy), 250 g mąki pszennej, 3 jaja, 1 łyżka masła, 750 ml mleka, 40 g świeżych drożdzy, sól, masło do smażenia, stopione masło do polania blinów.

Jak przyrządzić?

Mąkę gryczaną wsypujemy do miski, dodajemy ciepłe mleko (pół ilości przewidzianej w przepisie), w którym musimy rozmieszać drożdze z łyżką cukru i odrobiną soli, wszystko staranie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie, dodajemy resztę składników: mąkę pszenną, 3 żółtka, łyżkę masła, resztę ciepłego mleka (ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego), znów starannie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie, dodajemy 3 białka ubite na pianę, delikatnie mieszamy, odstawiamy jeszcze na chwilę i przystępujemy do smażenia blinów. Rozpuszczczamy masło na patelni i wylewamy ciasta jak na placuszki o średnicy 8-10 cm. Byłoby dobrze, gdybyśmy podczas smażenia z pierwszej strony przykryli patelnię pokrywką, drugą stronę smażymy już normalnie. Podajemy jeszcze ciepłe polane stopionym masłem!

Jak podawać?

Bliny najlepiej smakują z kwaśną gęstą śmietaną, dżemem, łososiem wędzonym w plastrach, no i oczywiście z kawiorem, można je również podawać z gulaszami wszelkiego rodzaju. Smacznego!

Czas przygotowania:

Jest to pracochłonna potrawa, najwięcej jednak zajmuje wyrastanie ciasta. Warto poświęcić jednak ten czas!

« Powrót