Przepis kulinarny
Kurczak w sezamie z zielonym groszkiem Autor:   Data: 12.04.2012
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/kurczak-w-sezamie-z-zielonym-groszkiem-o_1347
Pomysłów na kurczaka jest bardzo wiele, a my mamy skłonność do przygotowywania stale tych samych potraw. Warto czasem zmienić przyzwyczajenia, szczególnie, jeśli nowy przepis nie straszy trudnościami i rzadko spotykanymi składnikami. Zachęcam do odważnego używania ziaren sezamu, który bardzo pasuje do mięsa z drobiu. Namawiam też do nowego spojrzenia na zielony groszek.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 30 zł średni 60 min. średnia

Składniki:

1 kg kurczaka (piersi i/lub udka),
3/4 kg zielonego groszku (mrożonego lub z puszki),
2 pęczki dymki,
1 sałata,
1/2 szklanki ziaren sezamu,
2 łyżki oleju,
2 łyżki oliwy,
4 łyżki masła,
5 goździków,
1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,
1/3 łyżeczki suszonego imbiru,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Kawałki kurczaka myjemy i osuszamy.

Oddzielamy cebulki dymki od zielonych części, a sałatę obieramy z większości liści, zostawiając tzw. „serce”.

Przyprawy miażdżymy w młynku lub moździerzu, a następnie mieszamy z sezamem.

Kawałki kurczaka nacieramy oliwą, a następnie obtaczamy w mieszance przypraw i sezamu.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kawałki kurczaka (udka do 30 minut, piersi do 15 minut).

Doprawiamy solą i pieprzem dopiero pod koniec smażenia.

W tym samym czasie szykujemy zielony groszek.

W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy groszek, serce sałaty i dymki.

Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy na małym ogniu 10-15 minut pod przykryciem. Kawałki kurczaka podajemy razem z zielonym groszkiem, w towarzystwie ryżu.

« Powrót