Przepis kulinarny
Krem brokułowy Autor: Nika   Data: 29.10.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=13473
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 30 min. ?

Składniki:

1,5 brokuła, 2 cebule (średnie), 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 4 ziemniaki, serek topiony śmietankowy (Hochland - prostokątny), kostka rosołowa Knorr, bazylia, oregano, kolendra.

Jak przyrządzić?

Brokuły należy podzielić na cząstki i ugotować w wodzie nieosolonej (wody powinno być tyle, aby przykryła brokuły - około 0,75 l). W drugim garnuszku należy ugotować w wodzie nieosolonej ziemniaki i marchewkę. Gdy już będą miękkie, należy je odcedzić i wrzucić do osobnego naczynia, do tego samego naczynia przełożyć ugotowane brokuły i podsmażoną cebulkę - zmiksować. Do wody po brokułach dodać kostkę rosołową, serek topiony, bazylię, oregano, czosnek i rozgniecioną kolendrę - gotować do momentu roztopienia serka i kostki rosołowej. Do zmiksowanych warzyw dodać przygotowany wywar wedle uznania - zależy od pożądanej gęstości. Można dodać grzanki albo groszek ptysiowy. Pychotka!

Uwagi:

Życzę smacznego!

« Powrót