Przepis kulinarny
Kapuśniak ze słodkiej kapusty Autor: Jadwiga   Data: 03.11.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=13513
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
6-8 8 zł średni 60 min. ?

Składniki:

Kość ze schabu lub mały kawałek żeberka wieprzowego, 1-2 krótkie kiełbaski wieprzowe, 1/4 główki kapusty, 1 cebula, 4-5 ziemniaków, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka do herbaty octu winnego, 1 marchewka, sól, pieprz, liść laurowy, 2-4 ziela angielskie, trochę słoniny wędzonej na zasmażkę, 1 łyżka mąki, 2-3 grzybki suszone.

Jak przyrządzić?

Zrobić wywar z kości lub żeberka wraz z potartą lub pokrojoną w kostkę marchewką, liściem laurowym, zielem angielskim i grzybkami - jak mięso będzie miękkie, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Po 10-15 min dodać poszatkowaną kapustę i cebulę. Gdy składniki będą miękkie, dodać przecier pomidorowy i ocet. Można zagęścić zasmażką na słoninie lub mąką rozprowadzoną w wodzie.

« Powrót