Przepis kulinarny
Salatka z kurczakiem, grzankami i sosem czosnkowym Autor: Kinia   Data: 17.07.2003
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1357
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni ? min. ?

Składniki:

Do salatki: - kapusta pekinska, - kukurydza w puszce, - ogorek, - 2 pomidory, - moze byc takze ananas w puszce. Na sos czosnkowy: - swiezy czosnek: 3-4 zabki, - przyprawy: sol, pieprz, oregano, majeranek, bazylia, papryka czerwona, - cytryna, - majonez + mleko lub jogurt naturalny, - 2 piersi z kurczaka + zabek czosnku, - bagietka lub inna bulka.

Jak przyrządzić?

Sos czosnkowy: do jogurtu wyciskamy 3-4 zabki czosnku (jezeli wybierzemy majonez wowczas trzeba go troszke rozrzedzc mlekiem bo konsystecja bedzie za gesta a sam majonez niezbyt dobrze smakuje jako sos), dodajemy szczypte soli, pieprzu, oregano, bazylli, majeranku, papryki czerwonej odraz kilka kropel soku z cytryny-dla leniwych moze byc odrobina kwasku cytrynowego, calosc dokladnie mieszamy i wstawiamy do lodowki - najlepiej zeby stalo noc ale po 15min tez jest wysmienity. Wstepna salatka: piersi z kurczaka drobno kroimy , smazymy na pokrojonym drobno zabku czosnku, bagietke kroimy w kostke 1,5cm x 1,5cm i smazymy z niej grzanki, kapuste pekinska drobno siekamy, pomidora kroimy w drobne polksiezyce, ogorek w cienkie plasterki, dla smakoszy ananas rowniez w drobne czesci. Podawanie: ukladamy calosc warstwami: do miseczek sypiemy troche kapusty, na to troche kukurydzy, ogorka, kurczaka, pomidora, ananasa i polewamy delikatnie chalpiemy warstwe sosu i na to kolejna warstwe kapusty, kukurydzy itp az do czubka miseczk, na wierzch kladziemy gorace grzanki i polewamy sosem czosnkowym, smakuje wysmienicie!!!

« Powrót