Przepis kulinarny
Sznycelki bankietowe. Propozycja na komunię Autor:   Data: 01.05.2012
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/sznycelki-bankietowe-propozycja-na-komunie-o_1360
Błyskawiczny sposób na uniwersalną przekąskę. Można ją podać, gdy sznycelki są jeszcze gorące, ale nic im nie ubędzie, gdy wystygną. W towarzystwie sałat i sosów sprawdzają się wyśmienicie na wszelkich bankietach rodzinnych, zwłaszcza gdy uczestniczą w nich dzieci. Dodatkową atrakcją jest panierka z krakersów. Nie powinno ich też zabraknąć jako dodatku do sznycelków. Plasterki mango można zastąpić żółtym serem. Jeśli planujecie przyjęcie komunijne w domu, polecam ten przepis.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
10 35 zł średni 30 min. wysoka

Składniki:

1 kg piersi z kurczaka,
2 szklanki kefiru,
1 duże opakowanie krakersów,
1 opakowanie przyprawy do gyrosa,
1 mango,
olej do smażenia.

Wykałaczki.

Jak przyrządzić?

Poprzedniego dnia mięso myjemy i kroimy na długie wąskie kawałki.

Do dużej miski wlewamy kefir, dodajemy całe opakowanie przyprawy do gyrosa i mieszamy.

Do tak przygotowanej marynaty wkładamy kawałki mięsa i odstawiamy do lodówki na całą noc.

Następnego dnia rozkruszamy krakersy, obtaczamy w nich kawałki mięsa wyjęte z marynaty.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kurczaka na złoty kolor.

Mango kroimy na cienkie plasterki, dokładamy do sznycelków i spinamy je wykałaczkami. Podajemy na ciepło lub na zimno w towarzystwie sałat.

« Powrót