Przepis kulinarny
Tagliatelle w sosie śmietanowym z boczkiem i pieczarkami Autor: alx   Data: 21.11.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=13648
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2-4 25 zł średni 15-20 min. wysoka

Składniki:

Tagliatelle ok. pół paczki, boczek pokrojony w cienkie paski ok. 20 dag, pieczarki ok. 8-10 dużych sztuk, 1 cebula średniej wielkości, śmietanka słodka 18%, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy z oliwek, pęczek koperku, sól, pieprz do smaku.

Jak przyrządzić?

Makaron gotujemy z solą i łyżką oliwy na półtwardo. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą, aby zachował jędrność. Odcedzamy. Pieczarki kroimy w plasterki razem z ogonkami. Smażymy, a właściwie przesuszamy na złoty kolor na suchej patelni. Pokrojony w cienkie paski boczek (można kupić taki gotowy Morlin w paczce) kroimy na kawałki szerokości 1,5 cm. Całość dorzucamy do pieczarek i smażymy kilka minut, aż boczek się trochę podrumieni. Do podsmażonego boczku dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę (jeśli ktoś nie lubi, nie musi jej dodawać). Dodajemy łyżkę oliwy. Smażymy kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec do całości dodajemy śmietankę, wyciśnięte ząbki czosnku, sól i pieprz, zmniejszamy ogień i mieszając, doprowadzamy do lekkiego zgęstnienia sosu. Na koniec wrzucamy wcześniej ugotowany makaron i podgrzewamy, mieszając, jeszcze kilka minut, aby makaron był ciepły. Przekładamy na talerze lub na jeden duży, obficie posypując pokrojonym koperkiem.

Uwagi:

Uważajcie, aby nie doprowadzić do zbytniego zgęstnienia sosu. Musi być płynny przed wrzuceniem makaronu. Pieczarki, boczek i czosnek należy dodawać w zależności od uznania :)

« Powrót