Przepis kulinarny
Grillujemy. Szaszłyki z mięsa mielonego z pieczarkami Autor:   Data: 15.05.2012
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/grillujemy-szaszlyki-z-miesa-mielonego-z-pieczarkami-o_1370
Polacy lubią grillować i wykorzystują ku temu każdą nadarzającą się okazję. Takie spotkania na świeżym powietrzu są doskonałą formą spędzania wolnego czasu z rodziną lub w gronie znajomych. Grillowanie nadaje sznytu nawet zwykłej kiełbasie czy kaszance. Mielone mięso też przyda się na grillu. Można z niego zrobić szaszłyki - miękkie w środku, z chrupiącą skórką na wierzchu. Po takie mięso chętnie sięgają dzieci.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 19 zł średni 40 min. średnia

Składniki:

Pół kg wieprzowego mięsa mielonego,
2 cebule,
jajko,
bułka kajzerka,
pęczek natki pietruszki,
łyżka kminu rzymskiego,
łyżeczka majeranku,
sól,
pieprz,
pół kg pieczarek,
pół szklanki śmietany,
łyżka masła.

Jak przyrządzić?

Jedną cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć z połową masła i dodać do mięsa mielonego.

Bułkę namoczyć w wodzie, dobrze odcisnąć i również dodać do mięsa.

Wbić jajko i wrzucić połowę pokrojonej natki pietruszki.

Przyprawić majerankiem, solą i pieprzem.

Dobrze wyrobić mięso.

Z mięsa formować wałeczki i przez ich środek przeprowadzać patyczki do szaszłyków.

Kilka pieczarek nadziać na przygotowane szaszłyki.

Szaszłyki posypać kminem rzymskim.

Pozostałe pieczarki pokroić i razem z pokrojoną cebulą smażyć na maśle.

Przyprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę, zmiksować i posypać resztą natki pietruszki.

Szaszłyki piec na grillu na aluminiowych tackach, obracając na drugą stronę.

Takie szaszłyki można też upiec w piekarniku z funkcją grill w temperaturze 180 stopni. Szaszłyki podawać razem z sosem pieczarkowym.

« Powrót