Przepis kulinarny
Mango, chilli plus kurczak a la Nigella Autor: Pusia84   Data: 26.11.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=13702
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 ? zł średni 30 min. ?

Składniki:

Mango (nie musi być zbytnio dojrzałe), sałata (jakakolwiek, najepiej rzymska), papryczka chili, pierś kurczaka (ugotowana bądź usmażona, może też być inna część mięsa kurczaka, np. z rosołu), łyżka oliwek czarnych bez pestek, mały pęczek szczypiorku z szalotkami, sok z połówki cytryny, łyżka oliwy z oliwek, sól do smaku.

Jak przyrządzić?

Mango kroimy w ten sposób, że obieramy ze skórki (naciąć wzdłuż i oderwać płatami) i nacinamy nożem wzdłuż i wszerz, tak aby powstała kratka, a następnie odrywamy te małe kwadratowe cząstki od pestki. Szczypiorek wraz z szalotkami siekamy, dodajemy pokrojonego kurczaka z pozostałymi składnikami. Sałatę można pokroić, można też porwać. Na koniec polać oliwą.

Jak podawać?

Można podać jako danie główne albo z jakąś przystawką. Wino czerwone obowiązkowe:)

Uwagi:

Radzę nie przesadzać z chili, gdyż mango jest samo w sobie ostre.

« Powrót