Przepis kulinarny
Zrazy drobiowe w winnym sosie Autor:   Data: 17.05.2012
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/zrazy-drobiowe-w-winnym-sosie-o_1372
Mięso drobiowe to chyba najłatwiejsze mięso w obróbce. Do tego doskonale komponuje się z warzywami i owocami. Można więc w dowolny sposób łączyć smaki, eksperymentować. Ja jednak podaję sprawdzony przepis. W delikatne filety drobiowe zawinęłam świeży ogórek i żółty ser, całość zapiekłam w sosie z dodatkiem wytrawnego wina. Kruche pikantne mięso z kurczaka w winnym sosie może stać się twoją popisową potrawą.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 30 zł średni 30 min. średnia

Składniki:

1 kg filetów z kurczaka,
15 dag pokrojonego w plastry żółtego sera,
2 świeże ogórki,
kieliszek białego wytrawnego wina,
pojemnik słodkiej śmietanki,
łyżeczka ostrej papryki,
łyżka masła,
łyżka musztardy z ziarnami gorczycy,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.

Jak przyrządzić?

Filety z kurczaka podzielić na porcje, lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem.

Ogórki obrać ze skórki, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w słupki.

Na każdy filet kłaść plaster sera i kilka słupków ogórków.

Mięso zwinąć i spiąć wykałaczkami.

Wierzch obsypać ostrą papryką.

Tak przygotowane zrazy obsmażyć na oleju z każdej strony i przełożyć je na talerz.

Do tłuszczu, który pozostał na patelni, wlać wino, śmietanę i mieszać, aż sos się zagotuje.

Następnie dodać masło i musztardę, włożyć zrazy i dusić pod przykryciem około 15 minut. Podawać z puree marchewkowym i z ziemniakami z wody posypanymi świeżym koperkiem.

« Powrót