Przepis kulinarny
Barszcz biały z pieczarkami Autor: olo-deskorolo   Data: 03.12.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=13762
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 70-80 min. ?

Składniki:

70 dag kiełbasy (toruńska, podlaska), 40 dag pieczarek, 3 ziemniaki, 1 marchewka, 1 op. barszczu białego w torebce, 1 op. żurku w torebce, 1/2 główki czosnku, kostka rosołowa, majeranek, pieprz mielony (sugeruję pieprz biały), ziele angielskie, liść laurowy, ew. sól.

Jak przyrządzić?

Do ok. 4 l wody wrzucamy: pokrojone w kostkę kiełbasę, marchewkę, ziemniaki, pokrojone pieczarki i gotujemy ok. 40-50 min. Potem dorzucamy dokładnie rozprowadzone w wodzie zupy, zgnieciony czosnek i przyprawy. Gotujemy jeszcze 15-20 min i gotowe! Prawda, że proste?

Jak podawać?

Można dodać śmietanę, jeśli ktoś lubi. Doskonale smakuje z bagietką/bułką, a jeszcze lepiej, jak jest podpieczona i chrupka.

Uwagi:

Niektórym użycie zup z torebki może się wydawać profanacją, ale są one świetną bazą do przygotowania bardziej złożonych potraw. Zupa jest trochę nietypowa, ale smakuje wyśmienicie. Smacznego!

« Powrót