Przepis kulinarny
Karp wigilijny z rodzynkami Autor: Oleńka   Data: 07.12.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=13781
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 20 min. ?

Składniki:

1 duży karp (pozbawiony głowy i wnętrzności), 1 opakowanie rodzynek, 2 kostki masła, sól i pieprz do smaku.

Jak przyrządzić?

Do naczynia żaroodpornego (dość głębokiego) wsypujemy całą paczkę rodzynek, na tym podkładzie kładziemy karpia podzielonego w dzwonka, doprawiamy solą i pieprzem i przykrywamy go masłem pokrojonym w plasterki, kostki lub starkowanym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 min.

Potrzebne przybory:

nóż do cięcia karpia, deska do krojenia, silny mężczyzna, który pozbawi rybę głowy i wnętrzności, naczynie żaroodporne

Jak podawać?

W tym samym żaroodpornym naczyniu wędruje na stół.

Uwagi:

Jest to potrawa, którą tradycyjnie przygotowujemy w mojej rodzinie na kolację wigilijną. Karp tak przygotowany nie jest wysuszony, ma słodkawo-maślany smak. Jest po prostu fantastyczny. To chyba moja ulubiona potrawa wigilijna!

« Powrót