Przepis kulinarny
Kurczak w warzywach Autor: spenser21   Data: 07.12.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=13783
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
6 20 zł średni ok. 30 min. ?

Składniki:

2 filety z kurczaka, 3 papryki (po 1 żółtej, czerwonej i zielonej), 2 świeże pomidory, 1 duża cebula, 15 dag pieczarek, 4 torebki ryżu, sól, pieprz do smaku, olej do smażenia.

Jak przyrządzić?

Warzywa pokroić w paseczki. Paprykę, pieczarki i cebulę podsmażyć na oleju, po kilku minutach dodać pomidory, przyprawić. Dusić ok. 15 minut. Kurczaka opłukać, oczyścić i pokroić w paseczki. Podsmażyć z przyprawami. Następnie połączyć z warzywami i dusić jeszcze ok. 5 minut. Ryż ugotować, opłukać i podsmażyć. Przyprawić jeszcze do smaku. Smacznego!

Potrzebne przybory:

patelnia głęboka lub średniej wielkości garnek, średnia patelnia, deska do krojenia, nóż, łyżka, cedzak, miska

Jak podawać?

Na talerzu podsmażony ryż, obok kurczak z warzywami, polać wszystko powstałym na patelni sosem. Można też zrobić wokół talerza okrąg z natki pietruszki. Na brzegu talerza położyć trzy różnego koloru cieniutkie paseczki papryki.

Uwagi:

Dobrze jest kurczaka zanurzyć wcześniej w wodzie na ok. 10-15 minut w wodzie.

« Powrót