Przepis kulinarny
Chili con carne szybkie i łatwe Autor: nikita   Data: 03.01.2007
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=13945
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2 ? zł średni ? min. ?

Składniki:

250 g mięsa mielonego wołowego, 1 puszka czerwonej fasoli, 1 mała puszka koncentratu pomidorowego, 1 cebula, sól, pieprz, papryka czerwona ostra, papryka czerwona słodka, kilka kropel tabasco.

Jak przyrządzić?

Cebulę pokroić i podsmażyć na tłuszczu (oleju, maśle, oliwie z oliwek - jak kto woli), dodać mięso i smażyć, aż się zetnie. Dodać koncentrat pomidorowy, następnie puszkę fasoli - całą, łącznie z sosem, doprawić papryką, solą, pieprzem, tabasco i ewentualnie cukrem. Dusić 5-10 minut na małym ogniu i gotowe.

Uwagi:

Jeśli ktoś lubi bardziej pomidorowe, to można dodać więcej koncentratu. Ja dodaję jeszcze odrobinę wody, jeśli wychodzi za gęste. Jeśli chodzi o przyprawianie, to zależy to od naszych gustów, więc podaję bez dokładnych proporcji.

« Powrót