Przepis kulinarny
Buły dopalacze Autor: Żabol   Data: 17.01.2007
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=14040
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
średni 5 min.

Składniki:

2 bułki, masło, 4 plasterki żółtego sera, kapusta pekińska (4 garście posiekanej), ewentualnie ogórek kiszony, sos kanapkowy.

Jak przyrządzić?

Bułki przekroić na połówki, posmarować masłem, położyć po plasterku sera, zapiec (ok. 3 min, ser ma się ciągnąć). Na wyjętych z pieca bułach można położyć (jeśli ktoś lubi) plasterki ogórka, posypać kapustą i jeszcze każdej połówce należy się łyżka sosu.

Uwagi:

Najpierw - skąd nazwa: otóż po zafundowaniu sobie takiego śniadania nie da rady szybko zgłodnieć. Przepis jest inspirowany bułką jarską z budki fastfoodowej. Kapusta pekińska to w takiej bułce rzecz obowiązkowa. Aha, można zrezygnować z sosu, ale szkoda by było, bo dodaje bułkom charakteru.

« Powrót