Przepis kulinarny
Koktajl z krewetek Autor:   Data: 06.07.2012
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/koktajl-z-krewetek-o_1407
Nazwa tej przystawki zapewne jest nieco myląca. Nie chodzi wszak o napój o smaku krewetek, tylko o krewetki w towarzystwie wspaniałego wynalazku ludzkości, czyli sosu koktajlowego. Choć w wielu źródłach sosem koktajlowym nazywa się dowolne miksy na bazie majonezu i ketchupu, to najprawdziwszy sos koktajlowy nie może się obyć bez koniaku i kilku kropel sosu Worcester. Nie ma dziś żadnego kłopotu ze zdobyciem tych składników, więc warto stworzyć w domu ten specjał. To wyśmienity sos do krewetek, innych owoców morza, ryb, wędlin i warzyw z grilla.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 30 zł średni 10 min. średnia

Składniki:

½ kg krewetek (sparzonych),
½ szklanka białego wina.

Sos:

¾ szklanki majonezu,
2 łyżki ketchupu,
1 łyżeczka sosu Worcester,
1 łyżeczka koniaku,
szczypta ostrej papryki,
szczypta soli i pieprzu.

Dodatki:

sałata lodowa,
warzywa do dekoracji.

Jak przyrządzić?

Do wysokiego naczynia wkładamy majonez, ketchup, sos Worcester i wlewamy koniak.

Przyprawiamy i miksujemy.

Odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

W rondlu podgrzewamy ½ litra wody i ½ szklanki wina.

Gdy płyn się zagotuje, wrzucamy obrane ze skorupek krewetki i gotujemy dwie minuty.

Odcedzamy, studzimy i przekładamy do salaterek lub na talerze przyozdobione sałatą.

Polewamy sosem. Podajemy w towarzystwie pieczywa.

« Powrót