Przepis kulinarny
HIT! Zupa z liści i kiełków rzodkiewki Autor:   Data: 26.07.2012
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/hit-zupa-z-lisci-i-kielkow-rzodkiewki-o_1421
Chcesz zaskoczyć gości niecodziennym daniem? Mamy coś dla ciebie. Popisz się zupą z liści rzodkiewek i kiełków. Lekka, dietetyczna, z mięsną wkładką z indyka zaspokoi głód w upalne dni.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2 15 zł średni 30 min. niska

Składniki:

2 średnie ziemniaki,
1 pęczek rzodkiewek,
1 łyżeczka masła,
garść kiełków rzodkiewki,
150 g piersi z indyka,
sól,
pieprz,
słodka mielona papryka,
2 łyżki jogurtu naturalnego.

Jak przyrządzić?

Mięso, umyć, oczyścić i pokroić w drobne kawałki.

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.

Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki.

Garść listków rzodkiewek umyć i posiekać drobno.

Do garnka wrzucić masło, rozpuścić i chwilę dusić na nim rzodkiewki i ich listki.

Po dwóch minutach do garnka wrzucić ziemniaki i mięso.

Przyprawić.

Zalać trzema dużymi szklankami wody i zagotować.

Gdy ziemniaki i mięso będą miękkie, zupa jest gotowa do podania.

Można ją zabielić dwiema łyżkami jogurtu naturalnego. Przed podaniem posypać kiełkami rzodkiewki.

« Powrót