Przepis kulinarny
Zupa kalafiorowa Autor:   Data: 15.08.2012
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/zupa-kalafiorowa-o_1433
Wśród wszystkich warzyw kapustnych kalafior wyróżnia się największą zawartością witamin i składników mineralnych, co czyni go jednym z cenniejszych warzyw w naszej diecie. Zupa kalafiorowa oprócz walorów smakowych i dietetycznych jest bardzo odżywcza i zdrowa, a składniki do niej użyte, ogólnie dostępne i tanie.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 11 zł średni 25 min. średnia

Składniki:

kalafior,
3 skrzydełka kurczaka,
2 marchewki,
pietruszka,
kawałek selera,
pół pęczka koperku,
pół pęczka pietruszki,
cebula,
pół szklanki śmietany 18%,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Kalafior podzielić na różyczki, marchewkę pokroić w talarki, pietruszkę, seler, cebulę w kostkę.

Skrzydełka oczyścić, dodać do jednego litra wody, zagotować, usunąć szumowiny.

Dodać wszystkie warzywa i gotować do miękkości.

Wrzucić pokrojony koperek i natkę pietruszki i jeszcze chwilę gotować.

Przyprawić solą, pieprzem i zabielić śmietaną.

« Powrót