Przepis kulinarny
Farfalle ze szpinakiem Autor: Marcin   Data: 05.08.2003
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1445
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 porcje 10 zł średni 20 min. średnio

Składniki:

- 1 opakowanie mrożonego szpinaku, - makaron farfalle (kokardki), - śmietana min. 22% ok. 100-150 ml, - 4 ząbki czosnku, - łyżka masła, - sól, - pieprz.

Jak przyrządzić?

Na patelnie (najlepiej teflonową), wrzucamy szpinak, może być jeszcze zamrożony, roztapiamy go i podsmażamy kilka minut, nastepnie dodajemy łyżkę masła, zgnieciony czosnek i smażymy jeszcze kilka minut. Dodajemy śmietanę, sól i pieprz. Do tego wsypujemy ugotowany al dente makaron farfalle (kokardki). Mieszmy, ściągamy z ognia i podajemy posypany parmezanem.

Jak podawać?

Podawać z białym, półwytrawnym schłodzonym winem.

Uwagi:

Polecam kupować tylko makaron produkcji włoskiej. Dlaczego? Bo jest najlepszy na świecie.

Czas przygotowania:

Ok. 100 g makaronu na jedną porcję. Śmietany oraz czosnku można dać więcej, wedle uznania.

« Powrót