Przepis kulinarny
Baba ziemniaczana Autor: monia-80   Data: 13.02.2007
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=14535
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 120 min. ?

Składniki:

3 kg ziemniaków, 3 średnie cebule, 40 dag boczku wędzonego, 1 kiełbasa np. podwawelska, olej, 2-3 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, majeranek.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki zetrzeć na tarce razem z cebulą. W tym samym czasie podsmażyć na patelni boczek, później dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę, cebulę. Gdy wszystko już się zarumieni, dodać to do startych ziemniaków, przyprawić, dodać mąkę i wszystko starannie wymieszać. Przygotować blaszkę, pokryć ją papierem pergaminowym i wlać do niej ziemniaki. Wstawić do piekarnika na 2 godziny. Smacznego.

« Powrót