Przepis kulinarny
Kartoflanka berlińska Autor: aga   Data: 08.08.2003
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1467
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni ? min. ?

Składniki:

- 50 dag ziemniaków, - 10 dag cebuli, - 20 dag wędzonego boczku (ze skórką), - łyżka startego majeranku, - marchewka, - kawałek selera, - por, - łyżka oleju, - sól, pieprz, - 4-5 szklanek bulionu, - łyżka zielonych listków majeranku.

Jak przyrządzić?

Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dodać obrane, umyte, pokrojone w kostkę ziemniaki, chwilę smażyć i przełożyć do garnka. Dodać skórkę z wędzonego boczku oraz obrane, umyte i pokrojone w kostkę warzywa, zalać gorącym bulionem. Całość doprowadzić do wrzenia, dodać majeranek i gotować na małym ogniu ok. 30min. Wyjąć skórkę, a zupę po ostudzeniu zmiksować lub przetrzeć przez sito. Boczek drobno pokroić, zrumienić na patelni, dodać do zupy. Na koniec zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Jak podawać?

Podawać z grzankami, posypaną zielonym majerankiem lub natką pietruszki.

« Powrót