Przepis kulinarny
Indyk w kasztanach Autor: marron   Data: 01.03.2007
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=14677
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 ? zł średni 80 min. ?

Składniki:

Puszka 567 g całych kasztanów, 1 indyk, pietruszka, zioła, seler naciowy, jajko, 75 g masła, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Wypatroszyć i opalić indyka. Zachować wątrobę, serce, żołądki, posiekać drobno razem z ziołami, pietruszką i selerem. Posolić, popieprzyć, połączyć wszystko z żółtkiem jajka i rozmiękczonym masłem. Cały farsz pomieszać z całymi odsączonymi kasztanami, a następnie włożyć do środka indyka i zszyć indyka. Ułożyć indyka w naczyniu wysmarowanym uprzednio masłem i pozostawić w piekarniku na 1 godz. Piec w temperaturze 220 st. C, często go polewając. Po upieczeniu pozostawić do ostudzenia na 15 min. Będzie wówczas łatwiej się kroił. Wyciągnąć farsz i serwować porcje.

« Powrót