Przepis kulinarny
Pierożki drożdżowe Autor: WesołaZakonnica   Data: 10.08.2003
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1471
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
16-18 porcji ? zł średni 40 min. ?

Składniki:

Ciasto: - ok 60 dkg maki, - 2 jajka, - 1 lyzeczka cukru, - 2 lyzeczki soli, - 5 dkg drozdzy, - 1 szklanka mleka, - pol kostki rozpuszczonego masla. Farsz: - 0,5 kg miesa wolowego z rosolu, - 4 udziki z kurczaka z rosolu, - ok. 4 marchewek rowniez z rosolu, - 0,5 kg pieczarek, - 2 duze cebule, - sol, pieprz lub inne przyprawy wg smaku.

Jak przyrządzić?

Farsz: wszystkie skladniki z rosolu zmielilam i dodalam przyprawy, pokrojone w cieniutkie plasterki pieczarki odparowalam na patelni, cebulke zmielilam w maszynce i wszystko razem wymieszalam :) Ciasto zrobilam tak: Drozdze urosly w mleku i lyzeczce cukru. Nastepnie dosypalam maki, soli, dodalam jajka i maslo. Wyrobilam (czasem trzeba podczas wyrabiania podsypac maki) i odstawilam zeby uroslo. W miedzyczasie nasmarowalam blache olejem. Po wyrosnieciu formowalam z ciasta cos w rodzaju placuszkow, na ktore nakladalam farsz miesny i formowalam z nich piewrogi (tzn. staralam sie ale niektore ksztaltem wogole ich nie przypominaly hihihi). Blache z pierozkami wstawilam do rozgrzanego (240 stopni) piekarnika i pieklam ok. 20 minut.

Jak podawać?

Pierozki najlepsze sa z czerwonym barszczykiem ja z braku barszczyku podalam pomidorowa do popicia i tez bylo smacznie :) Zycze smacznego!

« Powrót