Przepis kulinarny
Bazyliowa zupa krem Autor:   Data: 12.10.2012
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/bazyliowa-zupa-krem-o_1472
To propozycja przede wszystkich dla tych, którzy uprawiają w domu lub w ogródku swoją bazylię i muszą podjąć decyzję - na co przeznaczyć ostatnie w tym roku liście. Oczywiście koniecznie należy zaopatrzyć się na zimę w słoiczek własnego pesto, ale rytualna, jesienna zupa z bazylii także nęci. Tym bardziej, że na dwie osoby wystarczy standardowy pęczek.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2 15 zł średni 25 min. średnia

Składniki:

pęczek bazylii,
1 nieduża cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy,
1 łyżeczka mąki pszennej,
1/2 litra bulionu warzywnego (może być z kostki),
120 ml śmietany kremówki,
3 łyżki startego parmezanu,
1/2 łyżeczki musztardy,
szczypta startej gałki muszkatołowej,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Czosnek i cebulę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę.

W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę z czosnkiem.

Dodajemy mąkę i zasmażamy.

Dolewamy zimny bulion i odstawiamy.

Teraz powoli wlewamy kremówkę i mieszamy mikserem.

Całość doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając, a następnie przykrywamy i gotujemy jeszcze na małym ogniu 10 minut.

Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Dodajemy połowę parmezanu i musztardę.

Mieszamy.

Bazylię myjemy, siekamy i dodajemy do zupy, miksujemy.

Gotowy krem rozlewamy do miseczek, ozdabiamy liśćmi bazylii i posypujemy parmezanem. Podajemy ze świeżym pieczywem lub grzankami.

« Powrót