Przepis kulinarny
Sałatka szpinakowa z kasztanami Autor: marron   Data: 14.03.2007
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=14775
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni ? min. ?

Składniki:

6-8 gałązek świeżego szpinaku, 2 posiekane czerwone cebule, 3 plasterki pokrojonego boczku, 3-4 łyżki stołowe oliwy z oliwek, puszka kasztanów jadalnych obranych, ząbek czosnku, odrobina octu winnego, sól, świeżo zmielony pieprz.

Jak przyrządzić?

Opłukać liście szpinaku i odstawić na bok. Posiekać cebulę i kasztany. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę z oliwek i smażyć boczek, kasztany, dodając czosnek. Piec tak długo, aż kasztany przybiorą złoty kolor. Dodać ocet winny i wymieszać. Wymieszać w misce szpinak, cebulę, kasztany i boczek, dodając pieprzu i soli do smaku.

« Powrót