Przepis kulinarny
Chili con carne Autor: kasia   Data: 18.03.2007
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=14806
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
3 ? zł średni 60 min. ?

Składniki:

25 dag małej czerwonej fasoli, 2 średnie cebule, 2-4 ząbki czosnku, łyżka masła, 2 łyżeczki oleju, 0,5 kg mielonej wołowiny, 0,25 kg pomidorów, papryka zielona, łyżeczka proszku chili, szklanka wody, łyżka mąki, 4 łyżki śmietany, sól i kminek do smaku.

Jak przyrządzić?

Fasolę namoczyć na noc, wrzucić na osolony wrzątek, gotować. Posiekać cebulę i czosnek, usmażyć na maśle lub oleju na złoty kolor. Dodać mięso, smażyć 5 min, aż zbrązowieje. Pokroić paprykę i pomidory. Włożyć do garnka z odcedzoną fasolą, dodać proszek chili, sól i połowę wody. Przykryć, gotować na małym ogniu ok. 1 godz., często mieszając. Rozmieszać mąkę z resztą wody, dodać do garnka. Podgotować, mieszać, aż zgęstnieje. Ściągnąć z ognia, wymieszać ze śmietaną i podawać.

Jak podawać?

Z chlebem.

« Powrót