Przepis kulinarny
Hiszpański smak. Zupa z pomidorów i papryki Autor:   Data: 15.11.2012
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/hiszpanski-smak-zupa-z-pomidorow-i-papryki-o_1493
Gęsta pomidorowa zupa przypominająca hiszpańskie gazpacho. Podawana w temperaturze pokojowej, z listkami oregano i grzankami. Idealna na jesienną pogodę. Poprawia odporność na przeziębienia, gdyż jest naładowana witaminami. Cebula i czosnek pomagają w walce z wirusami. Dodatkowo zupa nieprzechowywana w lodówce i nie poddawana obróbce cieplnej zachowuje swoją pełną moc.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 20 zł średni 15 min. niska

Składniki:

1 kg pomidorów,
2 ząbki czosnku,
1 cebula,
2 zielone papryki,
2 bułki żytnie,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka octu winnego,
sól,
pieprz,
oregano,
grzanki.

Jak przyrządzić?

Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry.

Można wydrążyć gniazda nasienne.

Zamiast pomidorów możesz użyć gęstych przecierów pomidorowych, jeśli zrobiłaś takie na zimę.

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i białe części.

Obrać cebulę i czosnek.

Namoczyć bułki w ciepłej wodzie.

Wszystkie warzywa pokroić i przełożyć do wysokiego naczynia lub garnka.

Dodać oliwę, ocet i przyprawy.

Bułki lekko odcisnąć i przełożyć do naczynia.

Wszystko razem zmiksować.

Nie gotować i nie wkładać do lodówki.

Przygotować grzanki z pieczywa razowego lub użyć gotowych.

Mogą być też z pieczywa pszennego. Zupę podawać od razu, w temperaturze pokojowej, posypaną grzankami i świeżymi listami oregano.

« Powrót