Przepis kulinarny
Ćwiartki kurczaka w pomidorach Autor: benny (bennyb@o2.pl)   Data: 14.04.2007
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=14999
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
5 ? zł średni 40 min. ?

Składniki:

10 ćwiartek kurczaka, 2 l soku pomidorowego, 4 duże cebule, pieprz, sól, słodka papryka.

Jak przyrządzić?

Umyć ćwiartki i włożyć do miski, przyprawić pieprzem, solą, słodką papryką i posypać cebulą pokrojoną w plasterki (w pikantniejszej wersji można dodać też chili). Pozostawić na 20 min. Potem zalać sokiem pomidorowym i odstawić na noc do lodówki. Piec na grillu, aż kurczak będzie gotowy, często podlewając sokiem pomidorowym.

Uwagi:

Kurczak jest jescze smaczniejszy, gdy po wyjęciu z lodówki cebulę z soku włożymy pod skórkę.

« Powrót