Przepis kulinarny
Farfalle z brokułami Autor: maczer   Data: 18.04.2007
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=15028
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 20 min. ?

Składniki:

Makaron farfalle, szynka (może być konserwowa), twardy żółty ser, czosnek, smietana 18%, kostka rosołowa lub bulion, sok z cytryny, brokuły, sól, pieprz, oliwa z oliwek, bazylia (najlepiej świeża), woda.

Jak przyrządzić?

Na oliwie podsmaż czosnek i pokrojoną w drobną kostkę lub paski szynkę, dodaj kostkę rosołową lub bulion, zagotuj. Dodaj śmietanę i starty żółty ser, dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i bazylią. Na ugotowany w osolonej wodzie makaron wyłóż ugotowane brokuły i polej sosem (powinien być dość gęsty - możesz zaciągnąć go żółtkiem - nie przegotuj, bo uzyskasz jajecznicę). Polecam i smacznego.

Uwagi:

Proporcje poszczegółnych składników trzeba dobrać do własnego smaku i poeksperymentować.

« Powrót